Salam Ukhuwwah

Sunday 21 June 2015

RESEPI KEGEMARAN SEKAYA TELUR TERENGGANU

Setiap kali puasa kuih sekaya telur ni boleh katakan selang sehari je buat. Sebab duduk jauh dari kampung jadi nak tak nak kena buat sendiri lah kalau nak makan tu...


Gambar ihsan Encik Google

Kalau dekat pasar Ramadhan di Terengganu memang mudah sangatlah nak dapatkan kuih ni.

Anak-anak pun suka sangat. Tambah ibu yang buat penuh dengan resepi kasih sayang gitu...hehe....bukan apa bila buat sendiri tu boleh lah kita ubah rasanya jangan bagi manis sangat...

Tapi dah hari ke empat puasa belum buat lagi kuih sekaya telur ni. Anak-anak pun dah mula tanya bila nak buat. Rasa-rasanya bolehlah buat hari ini...lagipun tahun ni berazam nak kurangkan ke pasar Ramadhan jadi kena pelbagaikan resepi dan asah skill gitu utk anak-anak....

Meh saya kongsikan resepinya...

Sekaya Telur Terengganu

7 biji telur
1 keping manisan atau gula melaka
1/2 cawan gula
Sebungkus santan seringgit
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-caranya:

- Satukan santan dengan gula dan gula melaka atau saya blend aje bagi mudah

- Tuang bahan tadi ke dalam telur kacau sampai sebati campur secubit garam

- Dah sebati tapis dan masukkan ke dalam loyang dan letak daun pandan yg dicarik

- Kukus lebih kurang 20 - 25 minit

- Dah masak bila sejuk letak dalam peti sejuk

Ehm...sedap tau makan sejuk-sejuk nak-nak masa buka puasa tu...

Aha...dah makan banyak makanan bergula sudah pasti metabolisma kita turun...



Jadi nak upkan metabolisma kita balik, tak nak bagi cepat letih atau mengantuk masa solat terawih...bancuh la satu sachet CINCH TEA atau boleh bawa bekal masa solat terawih tu...memang berkesan bagi saya...

Selamat Mencuba! 😊

HUBUNGI...
Noni ~ 019-5553667
atau email saya di norni.azrah@gmail.com
FB Azra Azri
Pengedar Shaklee Kulim
(921341)

Saya sedia membantu kawan-kawan...






2 comments:

  1. Saya ada buat pulut sekaya. Kenapa takde lubang2?

    ReplyDelete
  2. Saya ada buat pulut sekaya. Kenapa takde lubang2?

    ReplyDelete